Dette indhold er sponsoreret.
De fleste drømmer om at købe og eje en bolig på et eller andet tidspunkt, men mange ved slet ikke, hvad de kan låne for, og hvad det koster. Det er derfor en god ide at undersøge, hvilke banker, der tilbyder lån til boligkøb, og hvor meget du i det hele taget kan låne for. Det kan dog virke uoverskueligt at skulle kontakte flere banker, så brug MyBankers låneberegner og finde ud af hvor meget du kan låne, og hvad det koster.
Koster det penge at låne?
Når du skal låne penge til en bolig, skal du først og fremmest have sparet minimum fem procent af husets kontantpris op. Det vil sige, at hvis din drømmebolig koster 2 mio., skal du selv kunne betale 100.000 kr. som udbetaling til huset. De fem procent er lovpligtigt, fordi banken skal kunne se, at du kan spare op og passe på dine penge. Det er heller ikke gratis at optage et boliglån, da der skal betales udgifter som lånesagsgebyr, sagsekspedition og tinglysning. Derudover skal du huske, at der ved boligkøb også er andre udgifter end selve boliglånet. Der er nemlig også udgifter ved at eje en bolig, som ikke går til banken. De fleste kender det som ejerudgifter og dækker over husforsikring, renovation og andre forpligtelser.
Hvilke lånetyper findes der?
Når du har fundet en bank, der vil låne dig penge til din drømmebolig, skal du til at finde ud af, hvilket lån, der passer bedst til dig. Ofte kan du låne op til 80 procent i et realkreditinstitut. Det resterende beløb skal finansieres med din egen opsparing og et lån i din bank. Når du optager et realkreditlån findes der forskellige typer lån med forskellige typer renter. Du kan enten optage et lån, hvor renten aldrig vil ændre sig, eller du kan optage et lån, hvor der løbende er rentetilpasning.
Fordele og ulemper: leje eller eje?
Der er både fordele og ulemper ved at leje og eje. Når du lejer en bolig betaler du en månedlig husleje til din udlejer. Dette beløb får du aldrig at se igen. Derudover betaler du formentlig også for dit forbrug, der dækker udgifter som el, vand og varme. Når du ejer en bolig betaler du ikke til en udlejer, da det er dig, der ejer boligen. I stedet afdrager et fast beløb til din bank hver måned. Ligesom med en lejebolig betaler du også forbrugsudgifter som el, vand og varme, men du skal også betale en fast ejerudgift hver måned, fordi det er dig, der ejer boligen. Ejerudgiften dækker ofte over poster som ejendomsværdiskat, grundskyld, ejerforsikring og renovation.