Leje af lift

Hvis du har en opgave, der er svær at klare fra en stige, og er det for besværligt at skulle opstille og nedtage et stillads, så er det helt sikkert en lift, du skal kigge nærmere på.

Det er en stor fordel at bruge en lift, når du skal lave diverse vedligeholdelsesopgaver. En lift gør det nemlig muligt at få udført opgaven på en både hurtig og yderst effektiv måde.

Der findes et hav af forskellige typer af lifte på markedet, som hver især er fremstillet med specifikke arbejdsopgaver for øje. Det er derfor vigtigt, at du sætter dig godt og grundigt ind i alle de sikkerhedsråd, der er til den enkelte lift, inden du starter på at arbejde med en lift.

Når du skal leje en lift, skal du først og fremmest kende dine behov samt, hvad du ønsker at bruge liften til. Hvis du er interesseret i at leje en lift, kan du her læse mere om alle de ting, du bør vide, inden du giver dig i kast med det.

Hvad er en lift?

En lift kan findes i mange forskellige former. Ens for dem alle er dog, at de er transportable og fungerer som en form for personløfter. De har alle en arbejdsplatform eller en såkaldt arbejdskurv, som du kan stå på. Her er det også muligt at placere de materialer og det værktøj, der skal bruges.

Lifte er i stand til at løfte personer og materialer til en ønsket arbejdshøjde således, at opgaven med at montere, reparere, beskære træer eller andet arbejde kan udføres på en sikker måde.

Arbejdskurven er monteret på en lang arm, der sidder fast på en undervogn med hjul. Det gør, at det er nemt at transportere liften fra et sted til et andet. Dette er især praktisk, hvis der skal udføres flere opgaver forskellige steder på en ejendom eller i en have.

Undervognen består typisk af et motordrevet køretøj, der er i stand til at løfte arbejdskurven i den ønskede højde og position.

Hvad koster det at leje en lift?

Det kommer an på lejeperioden, typen af lift, udlejningsfirmaet m.m. Der er stor forskel på prisen på de forskellige typer af lifte. Du bør derfor nøje overveje, om du har brug for den ene eller den anden type. Dette kommer som regel an på selve arbejdsopgaven i forhold til, hvad du skal bruge liften til.

Alt efter hvilken lift du har behov for, ligger prisen for leje af en lift på alt lige fra mellem 1.000 kroner og op til 10.000 kroner om dagen. Det er derfor vigtigt, at du undersøger markedet grundigt, når du skal leje en lift.

Du skal naturligvis være opmærksom på, at du ikke ender med blot at leje den billigste lift, du kan finde. Det er essentielt, at du vælger en lift, som er god til lige præcis den opgave, du skal have løst.

Hvad koster det at låne en lift?

Det koster det samme at låne en lift som at leje en lift, da det i bund og grund er det samme princip. Medmindre du selvfølgelig kender en, der har en lift, som du kan låne. Gør du det, er det jo op til din bekendte, om vedkommende skal have en flaske rødvin eller kolde kontanter for lånet.

Lejer du liften hos et udlejningsfirma, skal du som nævnt i ovenstående afsnit af med et sted mellem 1.000 kroner og 10.000 kroner pr. dag. Prisen kommer an på hvilken slags lift, du har behov for, størrelsen på liften og eventuel transport fra udlejningsstedet til din adresse.

Er der langt fra, hvor du bor, og til hvor liften skal transporteres fra, kan du opleve, at det koster ekstra. I dette tidsrum vil liften nemlig være uarbejdsdygtig og kan herved ikke levere en indtægt til udlejningsfirmaet.

Hvilke typer lifte findes der?

Der findes rigtig mange forskellige lifte, som alle er gode til hver deres formål. Det vil sige, at der er både fordele og ulemper ved de forskellige lifttyper, da de ofte er opgavebaserede.

En lift, der er god til en bestemt ting, er måske ikke særlig god til en anden arbejdsopgave. Det kan godt gøre det hele lidt mere besværligt, når du skal vælge en lift til netop dit projekt.

Du kan for eksempel finde den klassiske saxlift blandt de mange typer af lifte. Denne lift er beregnet til arbejdsopgaver, hvor du bare skal lige op og lige ned igen. Saxliften er en af de mindre lifttyper, hvorfor dette er den mest optimale løsning, når du skal arbejde et sted, hvor pladsen er trang.

Der findes ydermere en lastbillift, som også går under navnet mobillift. Med denne lift er det nemmere at transportere liften rundt til de forskellige arbejdsopgaver, da den sidder fast på selve lastbilen. Det kræver dog en del plads at have en lastbillift på sin grund, da lastbilen fylder en del.

Fordelen ved en lastbillift er, at den kan komme op i en god arbejdshøjde, så det er muligt at udføre forskelligartede opgaver i højderne. Alt efter modellen kan liften bære 1 til 3 personer. De store modeller kan nå en arbejdshøjde på mellem 10 meter og 50 meter.

Bomliften er endnu en type lift. Den kaldes også for en teleskoplift og er rigtig god til diverse forskellige opgaver. En bomlift er tungere end så mange andre lifte. Det betyder, at når du har brug for en bomlift, skal der være et godt underlag, der er i stand til at modstå vægten. Teleskopliften er selvkørende, hvorfor du let kan komme langt omkring på din ejendom. Nogle af disse lifte kan også klare terrænkørsel, hvilket er en fordel, hvis du skal til et svært tilgængeligt område.

Er du endnu ikke stødt på en lift, der passer til dine behov, så er der også trailerliften. Det er en type lift, der er en trailerudgave af en mobillift. Det vil sige, at den er fremstillet således, at den kan trækkes på samme måde som en anhænger, når den skal køres fra et sted til et andet. Med en trailerlift får du en arbejdshøjde, der oftest ligger på mellem 8 meter og 30 meter. Der er derfor et stort spænd ved brug af denne lifttype.

Speciallifte skal også lige præsenteres i dette indlæg. En speciallift kan være mange ting, da de jo ifølge deres navn er specielle. Det kan eksempelvis være en lille speciallift, der kører på bælter og derfor har en stor rækkevidde eller en meget smal lift, som måske kun er 79 centimeter bred og derfor kan komme ind stort set alle steder.

Er du på jagt efter en speciallift, er det en god idé at tage en snak med de forskellige udlejningsfirmaer, da mange af dem tilbyder hver deres speciallifte og altså ikke alle typer.

Hvornår er der brug for en lift?

Ja, hvornår har du egentlig brug for en lift? Det kan faktisk være i mange forskellige situationer, at en lift vil være et meget bedre arbejdsredskab end en stige eller et stillads.

En lift er mere fleksibel end et stillads, mens den også er mere sikker end en stige, hvis du eksempelvis skal godt op i højderne. Det kan også være, at du skal arbejde så højt oppe, at der slet ikke findes en stige, der kan hjælpe dig helt derop.

Som du kan se i ovenstående afsnit, er der et hav af lifttyper på markedet. Hvis du skal arbejde i højden, og det ikke kan lade sig gøre at bruge et stillads, er der brug for en lift. Det kan for eksempel være i forbindelse med at fælde eller styne et stort træ.

Hvis du har et hus med ekstra høje gavle, kan det ligeledes ende med at være tidsbesparende for dig at bruge en lift, når gavlene skal males, eller hvis vinduet øverst oppe skal skiftes ud til et termovindue eller lignende. I sådanne tilfælde vil en saxlift være en rigtig god hjælp.

Skal du derimod have mulighed for at være bevægelig oppe i højderne, skal du satse på en bomlift med en knækarm. Den er nemlig mere fleksibel, når du skal ordne en større og mindre smidig opgave.

Sådan vælger du den rette lift

Da der er så mange forskellige lifte at vælge mellem, skal du virkelig være skarp på, hvad arbejdsopgaven går ud på, og hvad liften skal kunne tilbyde i forbindelse med udførslen af opgaven. Det er nemlig opgavens art, der afgør hvilken lift, du har brug for, så der er mange faktorer at tage hensyn til.

Du bør gøre dig disse overvejelser, inden du beslutter dig for, hvilken lift du har brug for at leje. Det sikrer, at du ender op med den rette lift til lige præcis din opgave:

 • Hvilken arbejdshøjde har du brug for?
 • Hvor stor rækkevidde skal liften have?
 • Hvilken løftekapacitet skal liften kunne klare?
 • Hvor langt er der fra liften til selve arbejdspunktet?
 • Hvilket slags underlag skal liften stå på?
 • Hvor meget plads er der til liften?

Er du i tvivl om noget vedrørende leje af en lift, bør du kontakte et firma, der udlejer lifte til private. Her kan du få den rådgivning og vejledning, du har brug for i forbindelse med at leje en lift. På den måde er du mere sikker på, at du ikke går galt i byen og kommer til at leje en helt forkert lift til din opgave.

Bør jeg købe eller leje en lift?

Når du overvejer, om du skal købe eller leje en lift, bør du først og fremmest kigge nærmere på, hvad en lift koster. En lift er en stor investering, hvorfor det kun kan betale sig, hvis du skal bruge den dagligt mange år ud i fremtiden.

Det er de færreste private mennesker, der har brug for dette. Det nemmeste, og det der koster mindst, er helt bestemt at leje en lift, når du har brug for en – især hvis du kun skal bruge den midlertidigt.

Eftersom lifte også er så forskellige, og en enkelt lift ikke kan klare alle slags opgaver, er det en endnu dårligere investering for dig. Du kan nemlig ende op med, at du skal ud at købe mange lifttyper for at dække dit behov.

I forhold til om du skal købe eller leje en lift, så er det naturligvis op til dig at overveje hvilken løsning, der er det mest optimale for dig. Du skal bare huske på, at du også skal have et sted at opbevare liften, når du ikke bruger den.

Hvad enten du køber eller lejer en lift, skal du altid sikre dig, at den er i lovlig stand. Det kan du gøre på følgende måde:

 • Virker betjeningsanordningerne i arbejdsplatformen efter hensigten?
 • Er skilte og instruktioner på liften lette at læse?
 • Virker eventuelle bremser på liften?
 • Fungerer nødstopfunktionen optimalt?
 • Er der nogen form for beskadigelser på rækværket og gitteret?
 • Er indgangslågen selvlukkelig?
 • Står liftens eventuelle støtteben fast på underlaget med støtteplader?
 • Ser dækkene forsvarlige ud, og er de belastet ens?
 • Forefindes der olielækager nogen steder?
 • Er der sikkerhedsseler eller sikkerhedsbælter til rådighed?

Du skal også huske at prøvekøre liften nede fra jorden, inden du giver dig i kast med at arbejde oppe i højden. Du skal sikre dig, at du har fuldstændig styr på at betjene liften, så der ikke opstår farlige situationer. Det er ligeledes yderst vigtigt, at du afprøver nødsænkeanlægget. Det kan du for det meste gøre, så snart liften er hævet blot en lille smule.

Gode råd til brug af en lift

Lifte er et godt og effektivt arbejdsredskab, men de er også tunge maskinerier, der kan blive farlige, hvis du ikke passer på. Du skal tænke over, at du rent faktisk er højt oppe i luften, og enhver bevægelse eller forkert håndtering af liften kan udmunde i en ulykke.

Du bør derfor som minimum følge disse sikkerhedstips, når du arbejder med en lift:

Kend liften ud og ind

Når du arbejder med og på en lift, er sikkerheden alfa og omega. Du bør derfor kende den lift, du har lejet ud og ind. Sørg for at du har fået alle vigtige detaljer om liften, inden du lejer den. Spørg ind til, om det er den bedste lifttype til din arbejdsopgave, og hvad du skal være opmærksom på ved den specifikke lift.

Vær også opmærksom på hvilken vægtkapacitet liften har. Vægten, som liften er i stand til at klare, gælder for både dig og de materialer og værktøj, den skal løfte sammen med dig.

Hav styr på sikkerhedsudstyret

Før du kravler ombord i arbejdskurven, bør du altid tjekke om sikkerhedsudstyret er i forsvarlig stand, inden du ifører dig det. Start med at tage sikkerhedsselen på. Når du er i kurven, skal sikkerhedsselen desuden forbindes til alle ankerpunkterne.

Det er altid en god idé, at du lige får et lille kursus af udlejningsfirmaet vedrørende, hvordan du skal bruge sikkerhedsudstyret korrekt. Få oplyst hvordan sikkerhedsselen skal sidde, hvor ankerpunkterne er, og hvordan du fastgør en sikkerhedsline.

Brug din sunde fornuft

Den allerbedste sikkerhed får du ved at bruge din sunde fornuft. Den bør blandt andet fortælle dig, at du skal sørge for, at alle er bekendt med signalerne, når kurven eksempelvis skal løftes og sænkes.

Støder du på et problem af den ene eller anden art, bør du stoppe op og dobbelttjekke alt. Du skal finde årsagen til problemet, så det kan blive løst, inden du arbejder videre med liften.

Alle personer i liften skal desuden sørge for at holde deres ben og arme i kurven. Fortæl alle at I har et fælles ansvar for jeres alles sikkerhed. Hvis bare en af jer løber en risiko, kan det gå ud over jer alle.

Det skal du være opmærksom på ved brug af en lift

Der er allerede blevet gennemgået en del af det, du bør være opmærksom på, når du skal i gang med at bruge en lift. Når først du har fået det grundlæggende kendskab til at bruge en lift såsom, hvordan den er indrettet, hvordan sikkerhedsudstyret bruges korrekt m.m., kan du gå i gang med at bruge liften.

Det er godt at bruge en del tid på alle forberedelserne, da det derved bliver lettere for dig at komme i gang med arbejdet. Du skal nemlig ikke hele tiden stoppe op og orientere dig i forhold til et givent spørgsmål, der opstår undervejs.

Inden du går rigtig i gang med arbejdet på liften, bør du alliere dig med en makker, som er tilstede under brugen af liften. Det øger nemlig sikkerheden, og der er altid en, der kan hjælpe dig.

Når arbejdsdagen på liften er slut, er der dog stadig noget, du skal gøre. Det er nemlig altid en rigtig god idé at tjekke liften efter i sømmene dagligt samt at vedligeholde den, så den virker på bedste vis.

I forbindelse med at du lejede liften, fik du forhåbentlig også en journal, hvori der forefindes dokumentation for, at den specifikke lift har gennemgået et hovedeftersyn. Dette hovedeftersyn skal foretages en gang om året. Hvis datoen for hovedeftersynet er ældre end 12 måneder, skal du ikke bruge liften.

Hvis du vil vide mere, kan du finde flere oplysninger hos Arbejdstilsynet.

Hvordan ved jeg, at liften fungerer korrekt?

De fleste firmaer, der tilbyder udlejning af lifte, har en garanti i forhold til, at deres lifte er i stand til at virke i den aftalte lejeperiode. Det er derfor noget, du skal sikre dig er på plads hos det firma, du vælger at leje en lift fra.

Hvis du skal leje en lift i et længere tidsrum, skal du højst sandsynligt underskrive en serviceaftale. Den dækker, hvis der opstår nogen former for reparationer og generel vedligeholdelse.

Leje af lift i hele Danmark – vi hjælper dig!

Der er rigtig mange steder, hvor du kan leje lifte i Danmark. Du kan finde liftleje i København eller leje af lift i Odense, Aarhus, Aalborg m.v. Det vil sige, at uanset hvor du bor i landet, har du mulighed for leje af lift i Nordjylland, Sønderjylland, Midtjylland, Jylland, Sjælland, Lolland og Falster.

Det er altså ikke det helt store problem at finde et sted at leje en lift. Men med så mange firmaer kan det virke uoverskueligt at finde det helt rigtige sted at leje en lift samt den rette lift til din arbejdsopgave.

Har du brug for hjælp til at få styr på leje af en lift, bør du benytte dig af chancen for at få denne hjælp fra Leje-af.dk. Vi hjælper dig rigtig gerne på vej og guider dig gennem hele forløbet.

Leje af lift til private

Som sagt er der mange muligheder, når du som privatperson har brug for at leje en lift, ligegyldigt hvor din bopæl er. Det gælder bare om at undersøge hvilke muligheder, der er og hvilke firmaer, som ligger inde med den type lift, du skal bruge til din arbejdsopgave.

Når der er så mange muligheder, er det ikke nødvendigt, at du kaster dig over den første og den bedste udlejer af lifte, du falder over. Giv det tid, så du får undersøgt markedet ordentligt. Det gør dig i stand til at afgøre hvilken lift og hvilket firma, der er det bedste for dig.

Lej en lift ved at begynde med at kigge på de forskellige firmaers hjemmesider. Her kan du få et godt overblik over hvilke lifte, de har til rådighed. Sæt dig også ind i alt det de skriver om lifte og kig på eventuelle anmeldelser af dem fra tidligere kunder.

Vælg gerne flere firmaer med lift udlejning som du kunne tænke dig at få en yderligere snak med over telefonen. Når du får kontakt til dem, så start med at spørge dem om hvilken af deres lifte, der er den mest optimale til dit projekt. Derefter er det nærliggende at finde ud af, om den kan lejes i den periode, du behøver den.

Disse firmaer har lifte til leje til private:

Firma                                                                             Udlejning

Mjlift.dk – Tilbyder både leje af lift til private og erhverv

Nordjysklift.dk – Tilbyder både leje af lift til private og erhverv

Loxam.dk – Tilbyder både leje af lift til private og erhverv

Aagaard-maskinudlejning.dk – Tilbyder både leje af lift til private og erhverv