Investér i en kugledyne og sov trygt om natten

Oplever du uro og/eller rastløshed om natten? Måske har du et par diagnoser, som leder til disse indre følelser. Hvis du af en eller anden grund ikke har hørt om en kugledyne før, så kan du i hvert fald læse om det her.

Hvad er en kugledyne?

En kugledyne beskriver næsten sig selv; det er en dyne fyldt med kugler. Disse kugler kan variere, alt efter hvor du køber den fra. Det kan være plastikkugler eller glaskugler. Uanset hvilken slags kugler det er, har de det samme formål; nemlig at stimulere sanserne og skabe øget kropsbevidsthed. Vægten og fordelingen af kuglerne i dynen giver punktvise tryk på kroppen og øger dine sanser om dig selv og dine omgivelser. Kuglerne kan trille ved bevægelser, som så laver punktvise tryk andre steder på kroppen og stimulerer sanserne yderligere. Kugledynen kan derfor give tryghed pga. den øgede kropsbevidsthed, og dermed virker kugledynen beroligende.

Hvad er formålet med en kugledyne, og hvem kan have gavn af den?

Formålet med en kugledyne er at skabe ro og tryghed samt dæmpe eventuel angst. Den kan hjælpe på søvnbesvær, sanseproblematik og motorisk uro. Derfor er målgruppen bred, og det er ikke nødvendigvis mennesker med diagnoser som eksempelvis angst eller autisme, som kun har gavn af den. Desuden kan både voksne og børn benytte en kugledyne, men børn vokser som regel ud af den i takt med, at de bliver ældre og større. Så skal kugledynen med tiden skiftes ud, fordi den ikke har nok vægt, og man derfor ikke opnår samme effekt som før. Du kan finde kugledyne til børn eller voksne her.

Hvor tung er en kugledyne?

En kugledyne kan variere i vægt, og alt efter hvor meget uro, rastløshed og/eller angst du oplever, kan du have behov for forskellige vægte kugledyner. Men en hovedregel er, at dynen skal veje cirka 10% af ens egen kropsvægt. Så hvis du vejer 80kg, skal den veje cirka 8kg, og hvis du vejer 120kg, skal den veje cirka 12kg. Hvis en kugledyne bliver for tung, kan den have den modsatte effekt og virke ubehagelig, og dette er ikke formålet.

Hvor lang tid må man ligge med en kugledyne?

Der er som sådan ikke tidsbegrænsning på brug af en kugledyne. Du skulle gerne kunne sove med kugledynen på daglig basis, altså hver nat. Således kan du også ligge med den om dagen, hvis du føler dig urolig eller ængstelig. Men ellers er det helt op til dig at mærke efter. Hvis du begynder at føle ubehag efter brug af kugledynen, er det nok en god idé at tage en kort pause på et par dage eller nedsætte dit brug af dynen – især hvis du også gør brug af den om dagen. Herefter kan du forsøge igen med hver nat og se, om pausen har hjulpet på det.

Det er også muligt at købe en kædedyne

En kædedyne er det samme princip som en kugledyne, men, som navnet også siger, er det kæder i stedet for kugler, som dynen består af. Selvom det måske lyder lidt voldsomt med kæder, så er de fastgjorte til enderne af dynen og er af den grund lydløse. Den har samme effekt som kugledynen ved at stimulere sanserne og skabe tryghed og ro.

Hvordan vasker man en kugle-/kædedyne?

Først tager man sengetøjet af, så det kan vaskes separat og ikke sammen med dynen. Betrækket og selve dynen kan vaskes i vaskemaskinen i op til 40 grader. Det er vigtigt at være opmærksom på, hvor meget din vaskemaskine kan tåle af vægt. Hvis din vaskemaskine kun kan tåle 8kg vægt, og din dyne vejer 10kg, er det bedre at sende den til rens eller lægge den i en vaskemaskine, som kan tåle mere vægt.

Kan dynen tåle at blive tørretumblet?

Det korte svar er nej, det kan den ikke. Når du har vasket din dyne, skal den lufttørre og helst tørre vandret, så den ikke bliver beskadiget.

Er kugle-/kædedynen så noget for dig eller dit barn?

Hvis du eller dit barn oplever søvnforstyrrelser, sværhed ved at falde i søvn eller forblive sovende, så kan dynen være noget for jer. Hvis I desuden oplever uro, utryghed, motoriske- og/eller sanseforstyrrelser, kan dynen ligeledes være til hjælp. Det kan være en god idé at spørge din læge til råds, inden du investerer i en kugle-/kædedyne til dig eller dit barn. Denne artikel er trods alt til information og rådgivning, men i sidste ende er det dig selv og din læge, der kender dig bedst.

Hvor kan du købe en kugle-/kædedyne?

Udover websitet som er linket tidligere i artiklen, er der mange andre websites, du kan købe en kugle- og/eller kædedyne på. Der er flere udbydere, som også skriver udførligt om de forskellige dyner, de tilbyder, og der er sågar også anmeldelser af de mange dyner. Alt efter dine behov kan du have brug for en helt bestemt dyne. Det er altid en god idé at gå ud og researche disse ting, inden du investerer i en dyne. De kan nemlig komme op og koste 4000kr+, alt efter hvor stor og tung den skal være. Så led rundt på nettet, spørg alle du kender, om de har nogen erfaring med en sådan dyne, eller om de kender nogen, som har! Det kan være en rigtig god investering og hjælpe dig på længere sigt.

Rigtig god fornøjelse og sov godt.