Alt du skal vide om parodontitis

Måske har du hørt ordet ”parodontitis” før, men er ikke helt klar over, hvad det betyder. Parodontitis er en form for tandkødsbetændelse, som er mere udbredt, end man umiddelbart lige skulle tro. Vil du vide mere om parodontitis? Så læs med herunder, hvor du blandt andet får information om symptomerne på parodontitis. Måske vil du blive overrasket!

Hvad er parodontitis?

Du kan få betændelse i det væv, der sidder omkring tænderne. Hvis der blot er betændelse i tandkødet, men ikke i vævet omkring, kalder man den tandkødsbetændelse. Mange er ikke klar over det, men tandkødsbetændelsen kan udvikle sig yderligere. Hvis dette forekommer, bliver støttevævet omkring tanden nedbrudt, og man har fået parodontitis. Dette kan være farligt, og kan gøre rigtigt ondt på både tænder og tandkød.

Hvad er symptomerne på parodontitis?

Selvom parodontitis er almindeligt, og forekommer ofte, er der flere forskellige symptomer på tandkødsbetændelsen parodontitis. Blødende tandkøb er et af de første symptomer, man skal være opmærksom på. Som tidligere nævnt er denne form for betændelse relativt normal, og derfor skal man heller ikke gå i panik, hvis man pludselig får betændelse. Parodontitis betændelsen går over af sig selv.

Hvordan stilles diagnosen?

Når du skal have stillet diagnosen parodontitis, skal du til et helt almindeligt tandlægetjek. Tandlægen vil kunne se rødme i tandkødet og eventuelt fordybede tandkødslommer og løsere tænder. Derudover kan du få foretaget røntgenbilleder, som viser, om der er gået knogle tabt omkring tænderne. Er der dette, kan tandbetændelsen parodontitis være årsagen. Er du i tvivl om, hvor vidt du har udviklet betændelse i tandkødet? Så kontakt din tandlæge og få et almindeligt tandlægetjek – her vil du blive klogere på dine tænder og tandkød.

Hvorfor får man parodontitis?

Der er flere forskellige årsager til, at du kan udvikle parodontitis. Den primære årsag til betændelser er, at man ikke fjerner de belægninger, der sætter sig på overfladen af tandkødet. Disse kan blandt andet fjernes ved hjælp af tandbørstning. Derudover kan dårlig mundhygiejne generelt, rygning, familiesygdomme og hyppige sukkerholdige måltider og drikkevare være med til at øge risikoen for, at du udvikler parodontitis i tandkødet. Du skal dog ikke være nervøs for at udvikle betændelsestilstanden parodontitis, da du ofte vil opdage tilstanden hurtigt, inden det udvikler sig yderligere. Som tidligere nævnt er det altid en god ide at få tjekket sine tænder, og deres kvalitet, ofte og regelmæssigt.

Nu kan du spotte, hvis du får betændelsestilstanden parodontitis i tandkødet!

OK

Websitet bruger cookies for at forbedre din oplevelse, vurdere brugen af de enkelte elementer på websitet og til at støtte markedsføringen af vores services. Ved at klikke videre på websitet accepterer du websitets brug af cookies. Læs mere her